En middag er for de fleste det måltidet man spiser klokken 16-17, for det er jo da familien tradisjonelt er samlet etter dagens arbeid og skole. Det er da vi spiser varmrettsmåltidet, hvilket vi er tillært å altså kalle en middag. For mange er middagen dagens store utfordring på mange måter.

  • Hva skal vi ha til middag i dag da?
  • Hvordan skal jeg rekke å lage middag når jeg kommer så sent hjem fra jobb/skole?
  • Hvordan skal vi koordinere dagens middag, når X er sent hjemme, N skal rett på fotballtrening og S ikke liker det vi skal ha i dag?
Barn lager mat (matprat.no)

La alle bli med på å lage maten – da går det raskere, og sjansen er større at alle smaker på retten – av kreativ nysgjerrighet!

MIDDAG kan godt være navnet på måltidet som skjer nettopp kl 16-17, men det er ikke nødvendigvis noe regel for hva middagen behøver bestå av mht innhold. Middag kan også inntas senere på kvelden, der hovedfokus er at innholdet nettopp er det vi automatisk tenker på som middag (som regel en varmrett). Det viser seg at topp 3 på middagstoppen i Norge er frossenpizza, pølser og brødmat. Det er litt trist. Litt veldig trist. Det må skyldes at vi aldri har tid, lyst eller kreativitet til å lage mange nok, fristende nok eller raske nok måltider til nettopp middagstid/ettermiddagstid.

Men la det bare være sagt; alle de tre nevnte retter kan godt kvalitativt sett være bra middager, om man gjør de rette grep med de. For en varmrett er ikke automatisk et bedre ernæringsmessig alternativ enn feks en kaldrett som brødmat.

Vi hadde faktisk en av de bedre middagsopplevelser for ett par uker siden her hjemme (vi er en småbarnsfamilie på totalt 4 personer). Middagstid, altså klokken 16, er ofte en litt hektisk tid her hjemme, og barn er slitne etter barnehage/skole (betyr sutring og lett protestering mot det meste, i alle fall hva man skal få servert til middag), og noen ganger skal vi rekke aktiviteter for barna også. Jeg valgte da nå nylig å servere brødmat til middag. Det ble ett av de bedre middagsmåltider på lenge. Alle var fornøyde, ingen kranglet eller sutret. Alle hjalp til å dekke på, vi kokte egg, la på masse godt pålegg, kokte te og skar opp agurk, paprika, tomater etc. Et kvalitativt brødmåltid med masse godt å spise!

På kvelden, da vi hadde mye bedre tid, hakket jeg tomater, løk, paprika, hvitløk og kokte opp, smoothet med blender og serverte hjemmelaget tomatsuppe med egg til (oppskrit til den deilige suppen finner du HER). Hva man kaller middag; brødmåltidet eller suppen, spiller ingen rolle. Variasjonen i innhold og bidraget av sentrale næringsstoffer (vitaminer og mineraler i grønnsaker, fiber i korn og proteiner i kjøtt/egg) er viktigst!

Denne uken hadde jeg noe av det samme problemet. Jeg kommer sent hjem og burde hatt middagen klar for lengst. Løsningen ble å servere ferdig grillet kylling med salat til. Utfordringen var å finne en salat som en 8 og en 5 åring vil like å spise. Det ble en salat av gulrot- og kålrotstrimler, sprø crispisalat, sukkererter, søte cherrytomater, noen druer og blåbær – en miks av frukt og grønt som kan lure små, kresne til å prøve nye ting. Det var en vellykket løsning! Et sted skal man starte; vi fant vår måte!

Og så var det mye raskere enn å steke en Grandis eller trekke pølser 😉