Mat og ernæring er i vinden som aldri før. ALLE er opptatt av mat: noen lar seg frustrere, andre inspirere. Og media rir på interessen ved å selge overskrifter som handler om våre helsebekymringer, vektproblemer og «mat-allergier». Jeg er delt i min mening når det gjelder medias rolle her. Jeg er veldig glad for at de bringer helserelaterte tema på banen, setter lys på mat, våre vestlige kostholdsvaner og våre helseproblemer. Men samtidig ser vi at vi så lett farges av det som skrives i media. Det blir som om Dagbladet eller VG nå er våre kostholdsveiledere. Det er jo de som selv avgjør hva som skal få førsteside plass, og i egeninteressen av å finne noe som selger, blir det som regel overskrifter som går i mot «alt vi har lært tidligere». Ã… komme med samme, gamle leksa blir for kjedelig nemlig. Så da blir det journalister og redaksjonen i avisen som avgjør hva vi skal lære om mat og kosthold da (og i alle fall når dette faget nå har så liten plass i skolesystemet!) – og hva vet egentlig de om dette, mer enn andre «kari og ola nordmenn»? De får selvfølgelig «eksperter» til å uttale seg. Men de har da alt satt på dagsordenen hva som skal få førstesideplass!

Det er sunne og supre karbohydrater i grove, hjemmelagde rundstykker og -tomatsuppe!

Husker dere høsten i fjor? Forsidene handlet kun om lavkarbo. Det gikk en stooor lavkarbo bølge over landet, og alle de som alltid er på slanker’n, og som har prøvd alt, de prøvde også dette. Nå leter de atter en gang etter andre metoder…

Lavkarbo ble ferdig debattert, og så lå avisene litt i «dvale» mht helsetema, før det nye har dukket opp: SUPERMAT! I starten av sommeren, så jeg tendensen. Og tok det opp i en annen blogg jeg er delakig i: Supermat er den nye lavkarbo!

I dag går vi på spesialforetninger og helsekostbutikker og hamstrer frø, tørkede bær og pulver fra eksotiske planter eller alger som skal gi oss SUPERKREFTER. Vi blir supersunne av å spise de, og de tar knekken på alle våre helseplager; vi får mer overskudd, vi får bedre hud og hår, vi får bedre immunsystem og vi kan forebygge mange livsstilssykdommer – og vi kan leve til vi blir over 100 år gamle (slik de gjør i de samfunn der disse planter vokser naturlig!). Dette ligner mye på CLA, eplssidereddik, fatgrabbers og andre mirakuløse slankepiller, som fungerer slik at du kun behøver ta tilskuddet for å gå ned i vekt, uten å endre livsstil. MEDISINEN MOT VÃ…R DÃ…RLIGE LIVSSTIL! Så behagelig da….

Våre helseplager (dårlig overskudd, tretthet, hodepine, høyt blodtrykk, stress, forstoppelse – eller «løs mage», oppblåsthet, gusten hud, stadig småforkjøla etc) kan i stor grad tilkskrives vår dårlige livsstil (stresser mye, sover lite, trener lite/aldri) og ikke minst kostholdet vårt. Vi tyr til ferdigmat, vi hopper over måltider, vi småspiser «på farta» og vi velger raske løsninger i hjemmet (posemat, halv og hel fabrikata). Kostholdsundersøkelser viser da også hva dette resulterer i:

 • for mye sukker
 • for mye salt
 • for mye fett(spesielt av det harde, mettede fettet)

 • for lite fiber
 • for lite umettet fett
 • for lite jern, folat og vitamin-D.

 • Det er DETTE som er årsaken til vår skrantende helse og hverdagsform!

  DET ER MAT SOM ER REDNINGEN!
  Så i tidsklemma prøver vi å kjøpe oss helse; vi kjøper supermat. Mat som er rik på flere helsebringende næringsstoffer. Men dessverre – helse må du jobbe med. Du må prioritere de viktige ting her i livet: og hva er viktigere enn livet selv? Du får planter til å spire og gro og trives, om de får næring (stå i jord!) og vann. Sånn er det med oss også; vi trenger næring og vann. Så du må altså spise mat! Gå tilbake til hva som virkelig kan kalles mat; de riktige råvarene! Det handler ikke om lavkarbo, supermat, organisk mat eller nødvendigvis økologisk mat; det handler bare om MAT!

  Så finn tilbake til kjøkkenet, og kjøp inn råvarene. Lag maten selv. Nå høstes det inn masse god mat fra det norske landbruk: kjøp «ubesudlet» og ren mat fra norske bønder når du nå har muligheten. Og hva med å planlegge neste høst? Du kan selv dyrke gulrøtter, squash, tomater, urter, erter og flere med, i egen hage. Da kan du også selv bestemme om dette skal være økologisk -eller bare ren, god, norsk mat! Og apropos supermat: visste du at krekling, blåbær og aronia er superfulle av antioksidanter, immunstimulerende og leverstyrkende stoffer? Eller at ordinær KÃ…L kan redde liv? Hos forskning.no kan du feks lese at de som spiser kål lever lengre og at kålen også virker sårhelbredende, immunstyrkende og tarmhelbredende.

  Vel, om frø fra regnskogen eller annen supermat får deg til å bli mer kostholdsbevisst, må du gjerne berike kosten med dette også (-selv om vi ikke akkurat kan kalle dét økologisk tankegang!). Du blir nødvendigvis ikke noe friskere eller sunnere, men du blir kanskje mer bevisst?

  I find adding superfoods in to my smoothies and meals is a good way to keep my interest in what I’m eating. This is a win. I get super bored easily. Fickle bitch. (-RawFoodScotland)