Profesjonell, faglig kostholdsveiledning – for idrettsutøvere, bedrifter og vanlig aktive mennesker

Havrebrød (mellomgrovt)

(opprinnelig fra boken «Brød» av Wenche Frølich)
(2-3 brød eller flere rundstykker)

2 dl vann
1 l skummet melk
50 g gjær
2 ts salt
1 l havregryn
5 dl sammalt hvete
1,4-1,6 l hvetemel

Fersk gjær smuldres i lunken væske (37 grader); tørrgjær blandes i melet (sistnevnte krever ca 40 grader i væsken). Tilsett de ulike melsortene, men hold tilbake halvparten av hvetemelet. Dette tilsettes litt og litt, til du har en passe fast brøddeig-konsistens. Deigen eltes godt sammen, og heves deretter i ca 1 time. Deigen egner seg også godt til kaldheving over natten, slik at man får rykende ferskt brød til frokost (-tilsett da bare kald væske i deigen, som deretter hever natten over før den stekes).
Kna deigen smidig, og del i to brødemner. Legg de i smurte former og etterhev i ca 45 min.

EVENTUELT I del i småemner og trill ut rundstykker.

EVENTUELT II del og trill deigen i tre like lange pølser. Fest de sammen i den ene enden med vann, og flett emnene sammen. Festes til slutt i den andre enden med litt vann. Slik får du et flott flettebrød!

Pensles med kaldt vann, strø litt havregryn over, og stek i 200 grader i ca 45 minutter (rundstykker i ca 10-15 minutter). Ønsker du at brødene som stekes i former skal få en sprø og gylden skorpe rundt det hele, kan du fjerne formene de siste 5 minuttene!

NÆRINGSINNHOLD PR 100g:
192 kcal, 35,3 g karbohydrater, 7,9 g protein, 1,8 g fett (herav 0,33 g mettet)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *