Gjennomsnittsvekten for voksne menn og kvinner har økt henholdsvis 6 og 5 kg de siste 15 årene. Nær halvparten av voksne individer (over 40 år) her i Norge klassifiseres som overvektige eller også fete i følge WHO (BMI-skala).
Den norske ukebladpressen har kjørt forsider hver eneste uke de siste 20 årene (minst!) hvor hovedsideoppslaget går på slanking og vidunderkurer. Samtidig rapporterer helsekostbransjen en formidabel vekst med omsetning i flerfoldig-million-klassen.
Vi lever i et samfunn som er tilrettelagt for passitivitet; en godt utbygd infrastruktur og en teknologi som gjør menneskeskapt kraft overflødig. Samtidig tilbys vi i økende grad energitett mat og drikke og stadig større porsjonsstørrelser.
Overvekt er vår tids største helsetrussel, men «tidsklemma» og et tilvendt behagelig liv, gjør at flere drømmer om en mirakelkur som virker over natten.

Medisinsk Forlag AS

Medisinsk Forlag AS

Useriøse aktører vet å sko seg på folks behov, og i dag florerer det med mer eller mindre effektive slankeprodukter i helsekostbransjen. Det burde være et tankekors for de fleste at det virkelig kan finnes så mange effektive (!) slankemidler på markedet, dersom de alle lover å være det mest effektive mirakelprodukt.
Undertegnede har hatt stor moro av å samle på brosjyrer som havner i postkassa med jevne mellomrom, og gjennom de siste to årene har det vært en rekke brosjyrer som har gitt underholdende lesning. Samtidig kan man som fagperson bli litt trist av å lese slike brosjyrer, for det er selvsagt at det er lett å la seg friste når det brukes udokumenterte og til dels løgnaktige forlokkende ord og løfter.

For to år siden hadde jeg stor moro av forsiden til denne vidløftige brosjyren, som via sin skjønne modell (?) klart signaliserte hvilket fantastisk (-og tydelige photoshop manipulerte) utseende og kropp man kunne få av det aktuelle produkt. Selve teksten er underholdende lesing, og til en viss grad selvmotsigende;

«Dagens matvarer inneholder mye konserveringsmidler og tilsetningsstoffer som er unaturlige og vanskelige for kroppen å bryte ned. Over tid vil disse tungt nedbrytbare stoffene samle seg opp, og hemme kroppens evne til å ta opp næring.» Sitat fra Medisinsk Forlag AS

Man kan saktens lure på hvordan det har seg at ikke større deler av den norske befolkning lider av underernæring med en slik tilsynelatende helse utfordring. Men det største spørsmålet er vel uansett hvordan man kan bli overvektig dersom det virkelig forelå et problem med optimalt opptak av næringsstoffer fra kosten?! Er man overvektig (-og skulle ha behov for et slikt produkt som man her prøver å selge) er problemet at man i utgangspunktet har spist for mye/feil mat, og tatt opp næringsstoffene (energien!) fra dette og lagret det på kroppen!

«Du lever et normalt liv som du trives med, samtidig som kiloene forsvinner».

Ja, kan det bli bedre?? Blant spirosans unike egenskaper nevnes; «transporterer fett over 50% mer effektivt» (hvor det transporteres nevnes ikke noe om..), «senker behov for animalsk protein og sukker» (hvem har behov for sukker i det hele tatt?? Og hvorfor skal man senke behovet for protein? Protein er jo et næringsstoff som bidrar til mer vellykket vektregulering!), «rik på umettede fettsyrer som omega-3 og GLA» (skulle dette tilskuddet fjerne fett fra kroppen, eller tilføre fett??). Tilskuddet selges av et selskap som kalles «Medisinsk Forlag AS», som overraskende nok (eller?!) ikke finnes registrert i Brønnøysundregisteret. Men et raskt søk på internett, avslører at selskapet har vært i søkelyset tidligere; «Den feite, norske slankebløffen»

Neopuntia fra Herbal Vital

Neopuntia fra Herbal Vital

I fjor kom en tilsvarende brosjyre i postkassa til undertegnede. Påfallende lik med samme type brosjyreformat, og lagt på på samme måte, men nå med ny distributør (Herbal Vital).
Her sto det å lese om «Den intelligente slankepillen» (!!) som «fjerner fettet på de utsatte områdene først«.

OpuntiaPluss har den unike egenskapen at den finner frem til de områdene på kroppen hvor det er mest fett og fjerner dette fettet først. Sitat fra Herbal Vital

Samtidig som treningseksperter i dag forteller oss at såkalt «punktforbrenning» dessverre ikke fungerer, kommer altså kosttilskuddbransjen med budskapet som går midt i mot. Men man kunne kanskje tatt seg bryet verdt å følge opp en slik løgn 100% når man først tyr til slike usannheter. For senere i brosjyren fortelles det om den aktive ingrediensen Neopuntia som binder seg til fett i mage og tarm, og slik hindrer at kroppen tar opp fett. Dette er en helt annen effekt enn den som påstås innledningsvis, som antyder at tilskuddet går inn i kroppen(altså er tatt opp fra tarm og mage, og inn i blodbanen!) og henter ut fett fra hofter og lår.

Fat Killer fra Herbal Vital

Fat Killer fra Herbal Vital

I dag kom siste bidrag, også dette fra Herbal Vital. De har denne gangen basert seg på en mer gjennomført teoretisk og faglig tekst, ved å henvise til faglige sannheter, men for siden å bruke dette til et fordel for det aktuelle produkt.

De fleste slankekurer krever at du legger om kostholdet og spiser mindre enn før. Når disse kurene er ferdig, vil du spise som normalt igjen og kiloene kommer tilbake. Med Fat Killer oppnår du varig vekttap uten sult og økt fysisk aktivitet.Sitat fra Herbal Vital

Det er gjennomgående for disse tilskuddene at de lover resultater uten innsats gjennom kostholdsomlegging og mer fysisk aktivitet; noe sannsynligvis de fleste av oss innerst inne vet er eneste SANNE veg til vellykket vektregulering. Selv med noe godt teorigrunnlag, finnes det også store synlige fag-mangler hos distribitør av dette produktet;

Det er to typer fett i kroppen vår. Det som ligger rundt de indre organer, og det som ligger under huden. Fat Killer angriper begge, men har størst effekt på det synlige og farlige bukfettet.

Samtidig vises et bilde av en hånd som tar et godt tak i de såkalte «lovehandles» over hoftene. Ja, det finnes to typer fett, men det er ikke det synlige bukfettet som er farlig; det er fettet som legger seg rundt de indre organer inne i buken, som er farlig!
Best blir det likevel når de avslutningsvis henviser til sine beste kunder;

I ukespressen leser vi stadig om skuespillere og andre kjendiser som i rekordfart har gått ned mange kilo. Oppskriften er kraftig diett og hard trening, hører vi de sier. Dette er en ren bløff. Formelen Fat Killer består av har i en årrekke vært en godt bevart hemmelighet blant overvektige kjendiser. (-) I de siste 4-5 årene har det vært et hysteri for å få tak i Fat Killer, men det er kun i det siste året det har vært mulig å skaffe råstoff nok. Sitat fra Herbal Vital

Det burde være unødvendig å kommentere dette videre, men..:
Hvor er dokumentasjonen? Hvordan kan man avfeie en slik videnkjent sannhet? Hvordan kan man innbille seg at et slikt produkt ville blitt holdt hemmelig dersom det virkelig hadde effekt? Det er klart man ville solgt seg berømt og rik over natten, dersom man satt på et slikt produkt! Og hvor ble det av det nevnte hysteri?? Vi har ikke hørt et ord om dette tidligere!

Fat-grabbers som kosttilskudd (hvilket de to sistnevnte produkter sorterer under) har en viss effekt. De binder seg til fett i tarmen og hindrer at dette blir tatt opp i kroppen. De gir mao best effekt i kombinasjon med et kosthold med mye fett. Saken er bare det at når man starter ett slikt produkt, blir man ofte automatisk flinkere til å styre unna fet mat også. Og at dette er kanskje hovedgrunnen til at man får den lille effekten man evnt måtte se på vekten. Effekten er utover dette, merkverdig liten. Det som er kanskje mer interessant er alle bivirkningene man får av slike produkter, som overhode ikke nevnes i produktbeskrivelsene i disse brosjyrene. Fett-diaré er én av de; som ikke bare er ubehagelig å oppleve, men som også er vanskelig å få skylt ned i do etterpå… (-bli hjemme…!)

Slutte å lete etter snarveger, slutt å lure deg selv. Slutt å sløse penger til useriøse aktører. Ikke falle for fristelesen å «gi de ett forsøk til» bare for sikkerhetsskyld…Vi vet det like godt alle sammen- man trenger hverken være ernæringsspesialist eller treningsekspert for å innse at vekten for de aller fleste, er et resultat av hva man spiser/drikker kontra hva man forbruker gjennom aktivitet!