Rune Blomhoff Rune Blomhoff er professor i ernæring ved Institutt for Ernæring ved Universitetet i Oslo, og har antioksidanter som spesialkompetanse. Han har mer enn 200 vitenskapelige publikasjoner bak seg, har skrevet flere innlegg og kapitler i fagrelaterte bøker, nettopp utgitt en norsk bok om Kosthold og prostatakreft, og mottok i 1996 Kong Olav V’s Kreftforskningspris for sitt arbeide.

Prostatakreft er den mest vanlige kreftform blant norske menn, og kan være vanskelig å behandle. Rune Blomhoff har engasjert seg spesielt i denne type kreft, og undersøker hvorvidt spesielle matvarer kan forebygge denne sykdommen.

Det har tidligere vist seg at et regelmessig inntak av tomater kan redusere risikoen for prostatakreft. Denne matvaren er spesielt rik på antioksidanten lykopen som potensielt kan være virkningsstoffet bak den observerte effekten. Ettersom lykopener tas best opp i kroppen etter at matvaren har vært varmebehandlet, og dessuten i kombinasjon med fett, fremgår tomatsaus som det ultimate kreftbekjempende produkt. Når man samtidig vet at ingredienser som hvitløk, timian og oregano (-som naturlig inngår i tomatsaus) er kraftige antioksidanter, styrkes teorien ytterligere. Nå er han i ferd med å undersøke hvor god sammenhengen er mellom inntak av tomatsaus og risiko for kreft, samt hvor mye tomatsaus som eventuelt må til for å oppnå optimal effekt. Saken er ytterligere omtalt i dagens VG.

På Blomhoff sine egne nettsider, kan man få tilgang til en rekke av hans publikasjoner. Derfra har jeg hentet følgende interessante linker: