Som foreleser og kostholdsveileder møter jeg ofte spørsmålet hvorvidt melk er bra for oss. Det kommer gjerne utsagn som:

  • «Melk er bare for kuer»
  • «Mennesker er den eneste arten som fortsetter å drikke melk etter spedbarnsstadiet»
  • «Nordmenn drikker mest melk i verden, og ligger likevel på verdenstoppen i osteoporose-forekomst»
  • «Det er mange farlige stoffer i melken, slik som hormoner og antibiotika»

Melk til frokost!

NORDMENN ER HELDIGE!
Vi nordmenn er unikt heldige. Takket være en genmutasjon, ivaretar vi evnen til å kunne fordøye melkesukker selv etter spedbarnsstadiet. Laktosen, som er melkesukkeret, må nemlig brytes ned i tarmen (til glukose og galaktose) for at vi skal unngå mageubehag med oppblåsthet og diaré, og for at vi skal kunne klare å fordøye melken optimalt. Ser man på befolkning i Afrika, vil nær 90-95 % av befolkningen mangle det nødvendige enzymet i tarmen som forøyer melkesukker. De vil derfor være laktoseintolerante (får mageproblemer ved melkeinntak). Kun 3-5% i Norge har slik laktoseintoleranse, og du VET om dette gjelder deg (symptomene etter melkeinntak er meget klare!).

MELKEN ER UNIK Melk er en helt unik næringskilde. Melk er, som animalsk mat generelt, en meget bra proteinkilde for oss. Det gir god forbrenning etter inntak, god og lengre metthetsfølelse, god blodsukkerregulering og ikke minst byggestener for musklatur. Faktisk kan man våge å si at melk er den SUVERENE proteinkilde, ettersom den er spesielt rik på den unike aminosyren leucin, som har vist seg å være særdeles muskelstimulerende!

Melk bidrar med en rekke næringsstoffer (b-vitaminer, vitamin-D, magnesium, kalium m.m.), og er særdeles viktig kilde til kalsium og jod. Det finnes faktisk ingen likeverdig god kilde til kalsium (som bla bygger et sterkt skjelett!) enn meieriprodukter. Og når det gjelder jod, som øker stoffskiftet, er det kun meieriprodukter og fisk som kan betraktes som gode kilder!

NORSK MELK ER GODT KONTROLLERT
Innholdet av medisinrester eller hormonpreperater skal være på NULLPUNKTET i norsk melk. Tine Meierier forteller at de har nulltoleranse for medisinrester i melk, og kontrollerer hver tank som leveres inn til meieriene sine.

DET ER NOE ANNET SOM GIR OSS BENSKJØRHET
Kalsium er unektelig en sentral byggesten for skjelettet, og man kommer ikke utenom at dette er nødvendig for å oppnå god benmasse. Nordmenns høye forekomst av benskjørhet skyldes nok helt andre faktorer. Hovedårsaken til benskjørhet er genetikk. Kanskje har vi nordmenn en høy forekomst av et gen som gir økt risiko for benskjørhet?
En annen ting er vitamin D sin rolle for optimal benmasse. Det er svært kjent at nordmenns vitamin D inntak og status er mangelfull i forhold til anbefalinger. Uten vitamin D klarer ikke kroppen å ta opp og utnytte kalsiumet vi inntar via kostholdet. Videre ser man at vitamin K har en avgjørende rolle for at vitamin D gir maks effekt for kalsiumopptak. Og vitamin K-inntaket i norsk kost er mangelfullt dokumentert. På bakgrunn av kjennskap til de gode kilder for vitamin K (fermentert mat), vil man anta at vårt inntak av dette vitaminer er mangelfullt. Høyt saltforbruk, stadige vektendringer, røyking og inaktivitet er dessuten også kjente negative faktorer for å oppnå et sterkt skjelett, og som også er kjente utfordringer i norsk kosthold og livsstil!

Barn óg voksne bør drikke melk!

DRIKK MELK!
Som ernæringsfysiolog synes jeg det er trist at vi nordmenn stadig drikker mindre melk. Melk er en suverent bra næringskilde, som gir oss et supert bidrag av flere næringsstoffer! Melk kan bidra til bedre vektregulering, bedre forbrenning, bedre apetittregulering og mindre søtsug, og ikke minst bedre muskelvekst ved trening.
Lær dine barn å like melk tidlig, slik at de kan utnytte vekstfasene i livet til å oppnå størst mulig benmasse før de når sin biologiske toppalder i 25-30-årsalderen. Drikk melk som voksen, for å ivareta skjelettet ditt og unngå rask degradering til osteoporotisk tilstand. Og for å stadig nyte godt av de øvrige, nevnte fordeler med melkeinntak!