Vi har i dag et stort folkehelseproblem: overvekt. Med overvekt øker risiko betraktelig for muskel-skjelettlidelser (hovedårsak til sykmeldinger i arbeidslivet), hjerte-karsykdommer, kreft, diabetes-2, urinsyregikt, hormonforstyrrelser m.m. Mange har «ment» sitt om årsaken til dette (altså overvektsproblemet), men det er ikke til å komme bort i fra at det skyldes et misforhold mellom energiinntak og energiforbruk.
I dag gis vi i stadig større grad den informasjon vi trenger for å ta kontroll på kostholdet. Ikke bare skriver media daglig om «kostholdsfeller» og hvordan vi forbrukere lar oss «lure» av forlokkende reklame, markedsføring, og villedende merking av mat. Matvarene har i grunn nå også all informasjon tilgjengelig for oss, dersom vi ØNSKER å ta dette til oss. Du har vel sett at du faktisk kan lese hvor mye sukker det er i en halvliter Litago sjokolademelk på selve kartongen du drikker fra (her er det like mye sukker som i brus!), at næringsinnholdet også er deklarert på Snickers’en du tok med fra kiosken, at iskremen har tilsvarende informasjon både pr 100g vare óg pr enhet..? Det samme gjelder også halv-og helfabrikata og ferdigretter fra dagligvarebutikken.
Nå skriver VG om McDonalds nye stunt i å bevisstgjøre sine kunder, ved å ikke bare gi de mulighet til å velge gulrøtter framfor chips, eller vann framfor brus, til menyene. Men også ved å gi direkte informasjon om energiinnholdet i de ulike delene av menyen. Vel, man har lenge kunne finne dette selv, ved å stikke innom matvarekjedens egne nettsider: der kan du sette sammen din egen meny og lett se hva du får i deg av energi. At en tradisjonell meny med burger, chips og brus da resulterer i over 1100 kcal kan kanskje forklare hvorfor vi i den vestlige verden altså sliter «litt» med overvekt. Nå kan du altså lese over slik informasjon mens du bestiller menyen….eller tar du på deg skyggelapper da?
Inntar du i snitt 250 kcal mer enn du forbruker hver dag, vil du i løpet av en uke ha økt kroppsvekten med 1/4 kg. Dette resulterer i 1 kg pr mnd, og hele 12 kg i løpet av ett år.
Det er vel her problemet til folk flest er. Vi har på oss de behagelige skyggelappene, vi ønsker ikke vite. Litt kan vel ikke skade? «Bare i dag» tankegangen.
Men om du altså bruker den tilgjengelige informasjonen, leter litt på emballasjen, så finner du det du trenger. For å ta kontroll over egen helse og vekt. Og da finner du også raskt ut at selvgjort-er-velgjort. Ta med matpakke, lag maten selv, baser maten på rene råvarer (grønnsaker, fullkornsprodukter og filet av fisk/kjøtt). Da er det lett å få kontroll på sitt eget kosthold. Du vet hva du spiser! Og du kan bli veldig mett også – nesten litt selvmotsigende, når man har fokus på å holde vekten i sjakk.
Jeg synes det derfor også er artig å til stadighet få følgende kommentarer fra kunder etter kostholdskonsultasjon hos TheMa: «Kostholdet fungerer bra, men jeg er jo nesten stappmett hele tiden. Søtsuget er endelig borte, og vekten går bare nedover! Kan vel ikke bli bedre da?!«