Fordelen med hjemmelaget marsipan, er at det virkelig er mandler i. Mandler har mye bra fett i seg, og et godt innhold av mineraler samt fiber. Her er det altså ikke noe lureri: ikke mandelessens eller 80% sukkervare, som i kjøpemarsipanen. Ta en bit av denne og deretter av kjøpemarsipan, og du kjenner den intense forskjellen!
Sjekk også marsipantesten til Bramat.no!
Denne oppskriften bruker undertegnede hver jul og påske, slik at marsipankonfekt-tradisjonen fra barndommen lever i beste velgående!

INGREDIENSER
500g skoldede og malte mandler
500g melis
1-2 ts sitronsaft
2-3 eggehviter

FREMGANGSMÃ…TE
Kok opp vann som dekker mandlene. La de ligge i bløt 2-3 minutter. Ta deretter opp en håndfull og fjern det tynne, brune skallet som nå er svulmet opp. Klem feks i den ene enden, så spretter mandelen ut av den andre enden
La mandlene ligge til lufttørking minst en dag, gjerne en uke.

Mal mandlene 2-3 ganger i mandelkvern, tilsett lik mengde melis og rør godt om. Pisk 2-3 eggehvitter sammen med litt sitronsaft og tilsett 2/3 av den flytende massen i mandel-melis-blandingen. Rør godt om, kna og elt det hele godt inn. Tilsett kun resten av eggehvitten om nødvendig (kan fort bli for klissete; du kjenner vel til effekten av melis og vann?).

Rull små deig-emner til pølser og del i mindre porsjonsbiter. Form som kuler eller bruk marsipanformer for ønsket fasong. Se feks dannelse av engelsk konfekt i bildeserien under. Deigen er best å jobbe med mens den enda er fersk (smuler lett om den ligger noen timer).

Oppbevares kaldt i kjøleskap i bokser!

Engelsk konfekt:
Tilsett litt konditorfarge, 2-3 ulike farger til 3 emner (jeg har en naturell, altså uten farge, her!). Arbeid fargen inn ved feks å rulle emnet ut til en pølse, brett pølsen i to og rull ut på nytt, og gjenta gjentatte ganger til fargen er pent fordelt!

Legg de tre fargede pølse-emnene tett sammen.Klem de tre emnene godt sammen; bearbeide de fra alle kanter, slik at kantene blir jevne over hverandre, og bruk gjerne en kniv med bredt blad til å trykke med jevn kraft over pølsene.

Trykk de litt flatere slik at de mister sin pølsefasong. Skjær små porsjonsbiter ala en liten munnfull/konfekt størrelse, feks ved å sette kniven skrått på emnene (slik at du får skrå-skårne biter som vist).