Hva er egentlig kriteriet for at en matvare kan anses som sunn? Hva er dine kriterier? Som regel handler det om at det skal være lite sukker og/eller lite fett….hvilket summerer seg til lite kcal totalt sett i mange tilfeller.

Men kan det ikke like så gjerne være at en matrett MANGLER noen næringsstoffer, som gjør den mindre sunn? Ikke bare at den har for MYE av noe?

Ta feks pizza. Hva gjør den til en rett man anser som usunn? Vel, det handler jo om all energien den gir, hvilket i stor grad skyldes et høyt fettinnhold. Fettet kommer hovedsakelig fra osten (kjøper man ferdiglagd pizza er det jo i grunn en hvetedeig med et tykt ostelag!), og i noen grad fra fett kjøtt. Pizza Grandiosa, norges mest solgte pizza, vil alene gi over 1200 kcal om du spiser en hel alene!! Det er over halve dagsbehovet ditt for energiinntak dét! Det pizza generelt mangler, er kostfiber og grønnsaker (antioksidanter!). Proteiner er det i grunn mye av i pizza pga kjøtt og ost, men disse proteiner kan altså gjøres magrere ved bedre valg. Så pizza er derfor nå plutselig definert som SUNN; mer grønnsaker (løk, tomat, sopp, paprika…kanskje squash og/eller brokkoli for modige personer?), mager ost, karbonadedeig/kyllingkjøtt/skinke – og fullkornsmel (eller havregryn) i deigen! Mmmmm, lovlig hverdagsmat altså!!

Det samme gjelder hamburgeren; hvitt brød, fett kjøtt (mer enn 10% fett), og dressinger gjør den til en fiberfattig og fettrik kcal-bombe. Kjøper man feks en Bigmac meny, har man raskt inntatt over 1000 kcal (altså halvparten av dagens kcal-behov på ett måltid!). Gå heller hjem og velg grove hamburgerbrød, lag karbonaden selv med magert kjøtt, dropp dressing og LESS PÃ… med salatingredienser!! Eller hva med å prøve en skikkelig grov fiskeburger med >60% fiskekjøtt i?!

MIDDAG I DAG!
Jeg har akkurat kranglet meg gjennom en middag med fisk, og ikke minst grønnsaker, her hjemme (vi snakker om barna nå!). Ja – vi har sånne krangler her hjemme i ernærings-hjemmet også! Vel, storesøster forteller at nå er det hennes tur å bestemme mat for neste dag, og blant forslagene har du selvfølgelig pizza. Fair enough, tenker mor i huset – rødt kjøtt har vi ikke så ofte, og en pizza der jeg lurer sunne ingredienser og antioksidanter inn, er en god idé! Tenk så mye man kan gjemme inn i en pizzasaus da!!

Denne pizzaen gikk ned på høykant hos alle, i alderen 5, 8 og passert både 30 og 40 🙂

Pizzabunn
1,5 dl havre
1 dl spelt grovmalt
5dl hvetemel
Salt og gjær
Vann 3dl og 6 ss olje
Røres sammen og knas (gjerne i maskin!) til en fast og elastisk deig. Heves i 30 minutter. Kjevles ut og rull evnt kanter rundt, og etterheve 30 min.

Pizzasaus:
Karbonadedeig
5 store tomat
1 paprika
1 løk
2 hvitløk
2 never brokkoli, finhakket
Rødvin

Stek kjøttdeig og krydre med ca 1 ss piffikrydder/grillkrydder.
Skold tomater (snitt et bredt kryss gjennom skallet over roten, legg de i vann og kok opp. Nå løsner skallet lett, og kan skrelles av!)
Stek hakket rødløk, hakket rød paprika og 2 pressede/hakkede hvitløksfedd i ca 5 minutter. Finhakk tomatene og ha de i gryten sammen de stekte grønnsakene. Tilsett den stekte kjøttdeigen og dæsj opp i 1 ss rødvin. Ha gjerne litt oregano i for å smaksette.

Finhakk (!!) brokkoli og strø godt over pizzabunnen. Fordel deretter pizzasausen over som et «kamuflerende lag» og strø over reven lett-hvitost (ca 200g).

Stek i 200 grader i 15 minutter (evnt se an, slik at pizza ikke brenner seg!)