Profesjonell, faglig kostholdsveiledning – for idrettsutøvere, bedrifter og vanlig aktive mennesker

Kaffe – til å nytes…og fryktes??

kaffeMed annethvert oppslag i media får vi høre at kaffe er bra for oss og at kaffe er farlig for oss; er det rart man blir forvirra??
Flere studier har vist både positive og negative effekter på helsa ved regelmessig kaffeinntak, men nylig ble det også publisert funn som viste effekt på dødligheten ved slike kaffevaner.
Man har analysert data fra 84 214 kvinner i et tidligere amerikansk studie (Nurses’ Health Study) og 41 736 menn fra et annet tidligere amerikansk studie (Health Professionals Follow-up Study). Gjennom 24 år (1980-2004) med oppfølging ble det klart at

  • kvinner som drakk to til tre kopper kaffe om dagen hadde 25 prosent lavere risiko for å dø av hjertesykdom
  • Kvinnene hadde også 18 prosent lavere risiko for å dø av andre årsaker enn hjertesykdom eller kreft.
  • For menn hadde moderat kaffedrikking ingen effekt den ene eller andre veien.
  • For de som har større forbruk av kaffe, opptil seks kopper per dag, fant man ingen økt dødlighet hverken hos menn eller kvinner. Og det var både vanlig kaffe og koffeinfri kaffe var assosiert med den noe reduserte dødsrisiko fra hjertesykdom. Man kontrollerte for andre livsstilsvaner som potensielt kunne influere resultatet, slik som kroppsstørrelse, røyking, kostvaner og sykdom.

    Tidligere har man funnet både negative og positive helseeffekter av regelmessig kaffebruk. Av negative effekter, kan det nevnes:

  • Kaffe kan doble risikoen for spontanabort for gravide
  • Redusere blodstrømmen og øke hjertebelastningen i kombinasjon med røyking
  • Kaffe bidrar til økt inntak av det kreftfremkallende stoffet akrylamid (finnes også mye av i knekkebrød, chips, brødskorpe, all bran flakes mm)
  • På den positive siden kan kaffe

  • Beskytte mot hudkreft
  • Forsyne oss med helsebringende antioksidanter
  • Hjelpe på korttidsminnet
  • Reduserer risiko for inflammatoriske sykdommer som diabetes, Parkinsons, Alzheimers, nyrestein, gallestein, tykktarmskreft, endetarmskreft og leverkreft
  • DET ER FORSKJELL PÅ KAFFE OGSÅ!
    I kaffebønnen finnes det rikt av fettstoffer som cafestol og kahweol. Disse stoffene er knyttet til økt kolesterol og økt fare for hjerte- og karsykdommer. Man fraråder derfor utstrakt brukt av kokekaffe og for så vidt de typiske «kaffebar» drikkene, og tilråder større bruk av filterkaffe. Disse fettstoffene fester seg nemlig i kaffefilteret, og fjernes til en viss grad fra kaffen.

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *