Ikke bare smaker kanel godt; det har meget positive helseeffekter ved å brukes regelmessig. Kanel er et anvendelig krydder som ikke bare kan brukes til grøt (havregrøt også!), men også til kornblandinger, fruktsalat, bakevarer, cottage cheese, epler, i sauser og i smoothies.

Dette er de positive egenskapene til kanel:

 • Kanel inneholder virus-, sopp- og bakteriehemmende stoffer, og har blant annet vært benyttet både som middel mot diarè og mot infeksjoner.
 • Kanel er dessuten en meget sterk antioksidant som beskytter oss mot både kreft, hjerte og karsykdommer og betennelsesrelaterte lidelser. Som krydder sorterer den som nr 4 på lista, bare slått av nellik, bergmynte og allehånde, men likevel med en så sterk konsentrasjon av antoksidanter at den slår flere frukter, grønnsaker, bær og rene antioksidanttilskudd.
 • Kanel kan forbedre glukose- og lipidmetabolisme hos personer med diabetes type 2 eller redusert glukosetoleranse. Dette betyr at kolesterolet kan normaliseres og at medikamentbruk for både kolesterol og blodsukkerregulering kan reduseres (eller evnt fjernes). Til denne effekten er 1/2 ts daglig tilstrekkelig!
 • Kanel i muffins er veldig godt! Gjerne med råvarer som raspet eple eller most banan!

  MEN FOR MYE ER DIREKTE SKADELIG!
  Overdrevent inntak tilrådes dog ikke, ettersom stoffet kumarin i kanel kan være skadelig for leveren i for stor dose. Det er anslått at daglig tolerable dose av komarin er 0.1 mg komarin per kg kroppsvekt (altså totalt 6,1mg komarin for en person på 61 kg). En teskje kanelpulver består av ca 5,8 – 12,1mg komarin (avhenger veldig av kanelsort*), og man er dermed nær maksgrensen for tilrådelig inntak av kanel for lettere personer.
  *Kanelsorten Cinnamomum aromaticum (cassia) inneholder mer kumarin enn Cinnamomum zeylandicum (ceylonkanelen)

  Det er egne regler for hvor mye kanel man kan tilsette i matvarer på markedet, men som forbruker bør man være obs på at flere kosttilskudd som selges med fettforbrennende eller slankende effekt, som er basert på bla kanel, kan ha så stor konsentrasjon av kanel at det tilsvarer flere teskjer daglig. Dette kan mao innebære helsefare ved daglig inntak!
  Videre bruker mange kanel-te, kanel i smoothies og til grøt/frokostblandinger – les innholdsdeklarasjon og nyt med måtehold 🙂

  KILDER:
  Blomhoff: Norsk antioksidanttabell
  Matportalen: Storforbrukere bør begrense inntaket av kanel
  Vitenskapskomiteen for mattrygghet, VKM: Risikovurdering av inntaket av kumarin i den norske befolkningen