Har du lest siste to nummer av Birkebeiner’n? Der har du hatt tilgang til to kostholdsartikler av TheMa som er meget akutelle for deg som trener mye. Temaene på artiklene var henholdsvis ”Mett på pulver?” (-om måltidserstattere) og ”Kostholdet som forebygger: Frisk og rask, et resultat av kostholdet”.

I dag har sykling blitt den virkelige nye folkesporten, og stadig nye finner veien til landevegssykling eller terrengsykling. Sykkelforbundet gjør også en formiddabel innsats med nyrekruttering gjennom bla barnearrangement, sykle-til-jobben kampanjer, og at nordmenn gjør det sterkt i sykkelsporten internasjonalt gjør sitt til at interessen for sporten øker!

I mitt arbeide med syklister, er jeg til tider overrasket over hvor mye trening som nedlegges, og hvor liten kunnskap flere har i forhold til kostholdet. Det blir å gjøre arbeidet med halvhjertet innsats. Det blir som å kjøpe bil med karrosseri som en Audi, og med en motor til en Citröen 2CV. Holdninger som at lavkarbo er best for aktive, praksis med pulverkurer for å matche en idealvekt på sykkelsetet, og det å restituere seg på pølsemenyen på Statoil på veg hjem fra treningsøkta, vitner om lite gjennomtenkt kosthold…


Balansen mellom trening og restitusjon avgjør i stor grad hvor god form du kan oppnå. Treningen må ha en viss hyppighet, intensitet og volum for å gi prestasjonsfobedringer, men kroppen må også ha en viss restitusjon/hvile for å forme seg etter alle de stimuli som gis ved trening. Kostholdet er en komponent som avgjør kvaliteten for begge disse sentrale faktorene. For å yte både mht intensitet og varighet, må musklaturen ha tilgang til den rette type og mengde energi på hver enkelt økt. Slik kan man få til en akkumulert formkurve. I restitusjonstiden skal musklatur, immunsystem og energilagre bygges opp, og hvilke byggestener som da tilføres kroppen gjennom kostholdet, avgjør hvor optimalt og raskt dette skjer.

Det har vært en fornøyelse å jobbe med syklister som streber etter sitt beste potensiale. Det har vært syklister på høyt nivå, som leter etter virkemidlene for å hevde seg i Norgestoppen. Virkemiddelet som gir økt laktatterskel, økt treningstoleranse, fravær av muskelkramper under lange ritt, mindre sykdom og skader og økt total yteevne. Det har også vært syklister som jobber seg ned mot en idealvekt for helse og for prestasjon. Kombinasjonen av store treningsmengder, og ønske om vektreduksjon, er kjempe vanskelig og utfordrende. Det er to ytterpunkter som skal møtes på midten; behovet for mye energi for å klare å trene mye, og behovet for lite energi for å klare å gå ned i vekt. Hvordan finner man balansepunktet? Noen ganger handler det om å finne en tilnærming som endelig løsner utfordringen med å få til vektreduksjonen. Andre ganger handler det om å bremse vektreduksjonen, slik at man ikke går for raskt fram og havner rett i kjelleren etter kort tid.

DU KAN FÃ… HJELP!
Hva er et optimalt inntak av energi under trening? Hvor mye energi trenger man? Hvilken type energi, og hvilke matvarer tilsvarer dette? Hvilke tilskudd er best, og hvilke har effekt for den idrett jeg driver? Hvor viktig er restitusjonsinntaket, og hvem trenger tenke på dette? Hvorfor plages jeg så ofte med muskelkramper, og hvorfor svinger vekten så mye?Hvordan kan jeg få i meg nok karbohydrater og energi dersom jeg er glutenintollerant?

Henger du etter? Ta grep om kostholdet ditt!!

Ta kontakt med TheMa, så ser vi på dine utfordringer sammen, og finner en løsning for deg- slik at DU også kan ta ut ditt potensiale til det beste!