Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) la i mars fram en rapport hvor inntak av søtet drikke i forhold til kunstig søtet drikke ble vurdert. Konklusjonen var at de fleste har stor fordel av å redusere det daglige kcal- og sukkerinntaket ved å bruke kunstig søtet drikke fremfor sukkerholdig drikke.

Rapporten viser at det å erstatte sukkerholdig drikke med vann og/eller varianter med søtstoff, vil redusere sukkerinntaket betydelig, spesielt blant barn og unge. Det vil på sikt kunne ha stor helseeffekt, særlig for å redusere risikoen for overvekt, men også for tannråte. Syreskader på tennene kan oppstå enten man velger drikke med sukker eller søtstoff.

Ved å velge vann som tørstedrikk, vil ikke bare ekstra sukker- og kcalinntak forhindres, men også syreskader på tennene. I de tilfeller man imidlertid velger å innta søt drikke, bør altså kunstig søtet drikke velges. Det ser ut til at inntaket av søtstoffer ikke er farlig for helsen, men inntil videre dokumentasjon foreligger, anbefaler man å ikke overdrive inntaket, og dessuten ikke gi barn under 3 år kunstig søtede matprodukter.

Men VKM kommer med en advarsel i forbindelse med inntak av kunstig søtede produkter:

Benzosyre (E211) brukes som konserveringsmiddel i en rekke matvarer, og konsentrasjonen kan potensielt være høyere i kunstig søtet drikke, ettersom sukker (som i seg selv har en konserverende effekt) er fjernet. Personer med høyt inntak av kunstig søtede produkter kan være i faresonen for for høyt inntak av benzosyre. Dette gjelder spesielt barn i alderen 1-4 år (mengden inntatt benzosyre fordeles på en relativt liten kroppsmasse!) óg kvinner (fordi de også bruker en del kostmetikk med benzosyre tilsatt!).

Benzosyren binder seg til en aminosyre i kroppen (glycin) og forhindrer dermed tilgangen til denne aminosyren. Resultatet kan være redusert normal vekst og utvikling. Forekommer syren sammen sitronsyre (E300) dannes den kreftfremkallende forbindelse benzen.

Benzosyre brukes mye i kunstig søtede drikker (brus, saft, juice/nektar), syltetøy, kinesiske sauser, dressinger, og finnes også naturlig i noen matvarer (bla bær, svisker, kanel og epler). Se etter følgende navn og uttrykk for å sjekke om matvaren inneholder benzosyre:

  • Benzosyre / Benzo acid
  • E211
  • Natriumbenzoat / Sodium benzoat