Det er ikke lenge siden vi kunne lese i de riksdekkende aviser at Omega-3 likevel ikke har så gode effekter som først påstått. Til nå har man ment at omega-3 har flere gode kliniske effekter, slik som at de:

Fra Aftenposten, september 2012

 • Reduserer kolesterol og triglycerider
 • Reduserer betennelser
 • Reduserer symptomer hos allergikere og astmatikere
 • Har god effekt for leddgikt og psoriasis
 • Reduserer hjerteurytmer

 • Så dukker det opp en stor studie som slår bena under samtlige påstander, da de mener å ikke finne overbevisende effekt likevel. Det er derfor på sin plass å påpeke at selv om de generelle anbefalinger for et sunt inntak av omega-3 er ganske ulik den man vil anbefale for personer som befinner seg i risikosonen for hjerte-og kar sykdommer. For å sitere forskningssjef Ingvild Eide Graff:

  «Europeiske matmyndigheter skiller tydelig mellom hvor mye marint omega-3 du bør få i deg avhengig av om du er frisk eller ikke:
  Friske personer trenger 0,25 g marint omega-3 pr dag for å forebygge fremtidige hjerteproblemer. Personer som allerede er i risikogruppen for hjerte- og karsykdom anbefales mellom 2 og 4 gram per dag. I den greske studien har 13 av de 18 studiene som er med, brukt doser som ligger under 2 gram pr dag. Med så moderate doser marint omega-3 er det derfor ikke overraskende at de ikke finner effekter hos personer som allerede er i risikogruppen.
  »

  VANSKELIG Ã… TA TRAN
  Det er en kjent sak at barn ikke liker tran. Og har du ikke lært å ta tran som liten, er det også liten sjanse for at du liker å ta det som voksen. Man kan ta tranpiller så lenge man er stor nok til å svelge slike kapsler, men spørsmålet er om de nytter, etter at vi har sett dokumentarer om fremstilling og bruk av slike harske oljer:

  Selv norske produkter består av oljer som er sendt til Peru og Chile for raffinering. Sterk varme under produksjon, dårlig oppbevaring og uegnede produksjonsforhold gjør at oljene harskner. Hvilken helseeffekt kan man forvente av ødelagte fiskeoljer? Etikken bak det hele; at jeg og du skal ha bedre helsevilkår ved å ta et produkt, som under produksjon gir stor helseplager til lokalbefolkningen, er også et tankekors!

  SMARTFISH – kun NORSK
  I Forskningsparken i Oslo finner vi et lite gründerfirma som har kommet fram til en måte å lage omega-3 rike drikker som «alle» liker. Selv barn. Uten ettersmak av fisk!
  I det nye nummeret (nr 3, 2012) av tidsskriftet for ernæringsfysiologer står firmaet og produktet presentert, hvor bla fremstillingsprosedyrer beskrives. Produktet fremstilles av norsk fisk, som fryses direkte etter fangst og fremstilles som rene omega-3 fettsyrer i Norge. Smaken av drikken domineres av juice fra aronia, pære, granateple og eple, alle naturlig rike på antioksidanter som beskytter omega-3 fettsyrene i drikken. Drikken er høykonsentrert på omega-3 og kan være et smart tilskudd i hverdagen, for å sikre et smakfullt og godt inntak av den helsebringende oljen. Godt egnet for alle, og kanskje spesielt barn, eldre, idrettsutøvere og personer med kliniske lidelser relatert til betennelser. To av produktene (Smartfish Nutrifriend 1100 og Smartfish Nutrifriend 600 kan du få med blå resept om ønskelig, mens Smartfish Recharge kan du kjøpe via Smartfish’s nettsider.