Profesjonell, faglig kostholdsveiledning – for idrettsutøvere, bedrifter og vanlig aktive mennesker

TALLERKENMODELLEN VISER VEG!

Er du usikker på om du spiser for mye eller for lite? Er du stadig sliten og mangler overskudd, eller sliter du med å få vekten til å gå riktig veg? Plages du med mye sult og søtsug når du prøver å slanke deg, eller føler du treningen ikke går så lett når du øker treningsvolumet? Hvor stor porsjon du inntar av de ulike matvaregruppene kan være årsaken til dine utfordringer – du må velge riktig tallerkenmodell utfra ditt ståsted!

Ved å bruke tallerkenmodellen kan man i større grad lykkes med å nå sine mål; det være seg å stabilisere vekten, redusere vekten eller klare store treningsmengder. Slanking skal feks aldri handle om å gå sulten, men å lære seg å spise tilstrekkelig av den mat som kan fylle magesekken uten å gi for mye energi/kcal. For en som trener mye, vil det derimot være nødvendig å ha det helt motsatte fokus, for å sikre at kroppen restituerer seg bra. Nok/mer energi er da «cluet»! Her har du de konkrete tips for å lykkes:

FOR DEG SOM VIL HOLDE DEG VEKTSTABIL:

På din tallerken skal det være 3 like store soner; en sone til karbohydrater (potet, ris, pasta), en sone til proteiner (kjøtt, fisk, egg) og en sone til antioksidanter (grønnsaker/salat). Du fyller selvfølgelig ikke opp i høyden, og velger alltid filet av kjøtt/fisk (ikke farseprodukter) og fullkornsvarianter av pasta og ris!

FOR DEG SOM VIL NED I VEKT:

På din tallerken skal hovedandelen utgjøre av den kcal-fattige gruppen grønnsaker/salat; altså halve tallerkenen. Selv til retter som lasagne, gryteretter, fiskegrateng etc. En liten andel fullkorns produkter av pasta og ris, eller poteter, gir nok energi til å være aktiv selv ved vektreduksjon, og den siste fjerdedel av tallerkenen fylles med proteiner som gir metthet, økt forbrenning og vedlikeholder muskelmasse ved vektreduksjon!

FOR DEG SOM TRENER SVÆRT MYE:

Denne tallerkenmodellen viser hvordan du må gi plass til de energirike karbohydratene på ca 1/2 tallerkenen når du trener mye (anslagsvis >5 ganger pr uke, evnt har flere økter pr dag). Slik klarer du å holde intensiteten oppe gjennom hele treningsøkten uten å gå fort tom (både mht styrketrening og mht utholdenhetstrening!), og du restituerer deg dessuten raskere fram til neste økt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *