Er du usikker på om du spiser for mye eller for lite? Er du stadig sliten og mangler overskudd, eller sliter du med å få vekten til å gå riktig veg? Plages du med mye sult og søtsug når du prøver å slanke deg, eller føler du treningen ikke går så lett når du øker treningsvolumet? Hvor stor porsjon du inntar av de ulike matvaregruppene kan være årsaken til dine utfordringer – du må velge riktig tallerkenmodell utfra ditt ståsted!

Ved å bruke tallerkenmodellen kan man i større grad lykkes med å nå sine mål; det være seg å stabilisere vekten, redusere vekten eller klare store treningsmengder. Slanking skal feks aldri handle om å gå sulten, men å lære seg å spise tilstrekkelig av den mat som kan fylle magesekken uten å gi for mye energi/kcal. For en som trener mye, vil det derimot være nødvendig å ha det helt motsatte fokus, for å sikre at kroppen restituerer seg bra. Nok/mer energi er da «cluet»! Her har du de konkrete tips for å lykkes:

FOR DEG SOM VIL HOLDE DEG VEKTSTABIL:

På din tallerken skal det være 3 like store soner; en sone til karbohydrater (potet, ris, pasta), en sone til proteiner (kjøtt, fisk, egg) og en sone til antioksidanter (grønnsaker/salat). Du fyller selvfølgelig ikke opp i høyden, og velger alltid filet av kjøtt/fisk (ikke farseprodukter) og fullkornsvarianter av pasta og ris!

FOR DEG SOM VIL NED I VEKT:

På din tallerken skal hovedandelen utgjøre av den kcal-fattige gruppen grønnsaker/salat; altså halve tallerkenen. Selv til retter som lasagne, gryteretter, fiskegrateng etc. En liten andel fullkorns produkter av pasta og ris, eller poteter, gir nok energi til å være aktiv selv ved vektreduksjon, og den siste fjerdedel av tallerkenen fylles med proteiner som gir metthet, økt forbrenning og vedlikeholder muskelmasse ved vektreduksjon!

FOR DEG SOM TRENER SVÆRT MYE:

Denne tallerkenmodellen viser hvordan du må gi plass til de energirike karbohydratene på ca 1/2 tallerkenen når du trener mye (anslagsvis >5 ganger pr uke, evnt har flere økter pr dag). Slik klarer du å holde intensiteten oppe gjennom hele treningsøkten uten å gå fort tom (både mht styrketrening og mht utholdenhetstrening!), og du restituerer deg dessuten raskere fram til neste økt!