Fordelen med hjemmelaget marsipan, er at det virkelig er mandler i. Ikke mandelessens eller 80% sukkervare! Ta en bit av denne og deretter av kjøpemarsipan, og du kjenner den intense forskjellen! Men her kan du altså styre alt selv, og selv om undertegnede mislikte smak og konsistens av den magre varianten med mandelmel (fettredusert!) og sukrin (kcal-fritt sukker), kan det kanskje være verdt forsøket for de som er glade i å eksperimentere?!
HER er uansett en GARANTERT godbit å prøve seg på – for både påske og jul!

INGREDIENSER
500g skoldede og malte mandler
500g melis
1-2 ts sitronsaft
2-3 eggehviter

FREMGANGSMÃ…TE
Kok opp vann som dekker mandlene. La de ligge i bløt 2-3 minutter. Ta deretter opp en håndfull og fjern det tynne, brune skallet som nå er svulmet opp. Klem feks i den ene enden, så spretter mandelen ut av den andre enden 🙂
La mandlene ligge til lufttørking minst en dag, gjerne en uke.

Mal mandlene 2-3 ganger i mandelkvern, tilsett lik mengde melis og rør godt om. Pisk 2-3 eggehvitter sammen med litt sitronsaft og tilsett 2/3 av den flytende massen i mandel-melis-blandingen. Rør godt om, kna og elt det hele godt inn. Tilsett kun resten av eggehvitten om nødvendig (kan fort bli for klissete; du kjenner vel til effekten av melis og vann?).

Rull små deig-emner til pølser og del i mindre porsjonsbiter. Form som kuler eller bruk marsipanformer for ønsket fasong. Se feks dannelse av engelsk konfekt i bildeserien under. Deigen er best å jobbe med mens den enda er fersk (smuler lett om den ligger noen timer).

Oppbevares kaldt i kjøleskap i bokser!

«Engelsk konfekt«:
Tilsett litt konditorfarge, 2-3 ulike farger til 3 emner (jeg har en naturell, altså uten farge, her!). Arbeid fargen inn ved feks å rulle emnet ut til en pølse, brett pølsen i to og rull ut på nytt, og gjenta gjentatte ganger til fargen er pent fordelt! Legg de tre fargede pølse-emnene tett sammen.Klem de tre emnene godt sammen; bearbeide de fra alle kanter, slik at kantene blir jevne over hverandre, og bruk gjerne en kniv med bredt blad til å trykke med jevn kraft over pølsene. Trykk de litt flatere slik at de mister sin pølsefasong. Skjær små porsjonsbiter ala en liten munnfull/konfekt størrelse, feks ved å sette kniven skrått på emnene (slik at du får skrå-skårne biter som vist!)